Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 15.03.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.
a.) Intrebare: “As dori esalonarea unor datorii acumulate, pe o durata de un an, pentru o firma situata in sector 6.
De ce documente am nevoie, unde trebuie sa merg exact si ce conditii trebuiesc indeplinite pt acordarea acestei esalonari!?”
a.) Raspuns ANAF: “1. Documentele ce trebuie anexate la cererea de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale, sunt cele prevazute la art. 2 alin. (2) din Anexa 1 la Ordinul nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central printre care: copia ultimei situatii financiare anuale, situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligaţiilor fiscale; copia ultimei balante de verificare etc. Informatii detaliate le gasiti accesand ordinul si anexa mentionata la următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_90_2016.pdf
2. In cazul dumneavoastra, organul fiscal competent in vederea acordarii esalonarii la plata este Administratia Sectorului 6 a Finantelor Publice.
3. Conditiile de acordare a esalonarii la plata, sunt cele prevazute in ordinul mentionat precum si la art. 186 din Codul de procedura fiscala, ca de exemplu: debitorul sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata, sa aiba constituita garantia potrivit legii, sa nu se afle in procedura insolventei, sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare, sa nu li se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Pentru a obtine mai multe informatii fata de cele de mai sus va sugeram sa va adresati organului fiscal competent, respectiv, Administratiei Sectorului 6 a Finantelor Publice”.
b.) Intrebare: “Buna ziua! As dori sa stiu cum pot beneficia de o esalonare a unor datorii din 2008-2009 pentru o societate din sector 6. (penalitatile si dobanzile sunt mai mari decat debitul)”.
b.) Raspuns ANAF: “Esalonarea la plata a obligatiilor dvs. fiscale se solicita in baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent, respectiv Administratia sectorului 6 a Finantelor Publice. Documentele ce trebuie anexate la cererea de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale, sunt cele prevazute la art. 2 alin. (2) din Anexa 1 la Ordinul nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, printre care: copia ultimei situatii financiare anuale, situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale; copia ultimei balante de verificare etc. Informatii detaliate gasiti accesand ordinul si anexa mentionata la urmatorul link: https://static.anaf.ro/…/legislatie/OPANAF_90_2016.pdf
Pentru a beneficia de esalonare trebuie sa indepliniti si conditiile prevazute la art 186 din Codul de procedura Fiscala. Ca urmare va sugeram sa va adresati Administratiei sectorului 6 a Finantelor Publice care va analiza situatia fiscala a societatii respective si va va explica in mod concret cum sa procedati pentru a beneficia de aceasta facilitate”.
c.) Intrebare: “Se poate face esalonare datorii si in cazul unui II? Cu sau fara garantii?”
c.) Raspuns ANAF: “Da, o persoana fizica autorizata poate solicita esalonare la plata. Se constituie garantii pentru sumele solicitate la esalonare mai mari de 5000 lei. Prin exceptie, pentru debitorii care nu constituie nici un fel de garantie ca urmare a faptului ca nu detin nici un fel de bunuri in proprietate, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni, atat pentru obligatiile fiscale principale, cat si pentru dobanzile si penalitatile de intarziere”.
d.) Intrebare: “De la ce suma ai nevoie de garantie ?”
d.) Raspuns ANAF: “Potrivit prevederilor art.193 alin. 2 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, de peste 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice, este necesara constituirea de garantii”.
e.) Intrebare: “Se pot face reclamatii in anonimat pentru frauda fiscal ?”
e.) Raspuns ANAF: “Buna ziua. In OG 27/2002 este prevazut ca in cererea/sesizarea/reclamatia sau solicitarea pe care o adresati unei autoritati publice sa mentionati obligatoriu urmatoarele date de identificare: nume/prenume si adresa. Va multumim!”
Sursa: ANAF
Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-